Beste mensen hier vanmiddag aanwezig

In het Veluwse Epe werd in 1950 het eerste bejaardentehuis van het hele dorp gebouwd.
Vervolgens werd er een prijsvraag onder de plaatselijke bevolking uitgeschreven voor een mooie naam voor dit rusthuis, zoals een bejaardentehuis toen nog heette.
Iemand uit Epe kwam toen aanzetten met de naam Licht in duuster. Die naam won het.

Het rusthuis met de prachtige naam licht in duuster werd uiteindelijk geopend door de toenmalige minister van Wederopbouw en Volkshuisvesting.
Tegenwoordig worden bejaardentehuizen vooral gesloten, maar in die tijd werden ze gewoon nog geopend door de minister zelf!

Licht in duuster.
Ik ken het tehuis wel aardig goed, omdat er een zuster van mijn oma woonde. Mijn oma had maar één zuster, daar waren mijn opa en oma gek mee.
Tante Riek heette ze en als kleinkinderen mochten we vaak mee.
Tante Riek was in mijn ogen als kind een beetje gek heel druk en overdreven vrolijk.
Tegenwoordig zouden we van zo iemand zeggen, die heeft ADHD, maar in die tijd zei je dan gewoon, zie is een bettien apart, niks ADHD, gewoon een bettien een apart’n.

Licht in duuster
Is toch een prachtige naam voor een bejaardentehuis.
Je wordt steeds krakkemikkiger, je begint hier en daar wat dingen te vergeten en dan kom je uiteindelijk terecht in een huis met de naam Licht in duuster.
Als een lichtpuntje in wat vaak niet de allerbeste fase van het leven is.

Rusthuizen met zulke namen zijn voor mij een teken van het land, waarin christelijke waarden als het omzien naar elkaar en goede zorg voor de ouder wordende medemens, nog gewoon waren.
Begrijp mij goed, er wordt nog steeds met heel veel liefde en inzet gewerkt in veel verpleeghuizen, maar alles wat er tegenwoordig bijkomt met patiëntvolgsystemen met eindeloze administratie, daar hadden ze in Licht in duuster nog nooit van gehoord.

Ik moest eraan denken toen ik psalm 18 las
God, U bent de redder van het vertrapte volk
wie zich hoog wanen, brengt U ten val.
Als ik zulke teksten lees in de bijbel dan denk ik altijd in onze tijd met al die wereldleiders, die zich heel hoog wanen en zichzelf zwaar verheven voelen boven het volk, is er nog hoop, ze zullen eens ten val gebracht worden.
U bent het, zegt Psalm 68 die mijn lamp doet schijnen, U verlicht mijn duisternis.
Dus dat wij licht kunnen brengen in de duisternis van anderen, dat komt niet uit onszelf, dat komt van God
Hij verlicht ons en wij verlichten op onze beurt elkaar.

In psalm 104 staat dat eigenlijk nog mooier, daar staat: God is gehuld in een mantel van licht. Zo komt Hij op ons af in deze donkere tijd van het jaar: in een mantel van licht.
We zongen toen straks al, zo vriendelijk en veilig als het licht, zoals een mantel om mij heen geslagen, zo is mijn God, ik zoek Zijn aangezicht.

En dan als derde die Jesajatekst, het volk dat in duisternis ronddoolt, nou dat voelt nu ook wel zo. als je een beetje de huidige situatie van ons eigen land en van Amerika en van Rusland tot je door laat dringen het volk dat in duisternis ronddoolt, ziet een schitterend licht
zij die in het donker wonen, worden door een helder licht beschenen.
Dat is geloven in deze tijd.
Het donker niet ontkennen, het is er gewoon, kijk het monster maar in de bek
Maar blijf er niet in hangen, overstijg het.

Wel eens gehoord van the Lady with the Lamp?
Ik heb het over Florence Nightingale.
Een intelligente en goed opgeleide jonge vrouw midden 1800 uit een zeer welgestelde Engelse familie, alle troeven in handen voor een succesvolle toekomst in de betere kringen.
Als tiener echter hoort ze de “stem van God” en weet ze dat ze niet het lege bestaan wenst te leiden van de aristocratie (wie zich hoog wanen, brengt U ten val, weet u het nog, psalm 18) maar Florence Nightingale wil het lot van de armen, zieken en gewonden verbeteren.

Rond 1850 vindt dan de Krimoorlog plaats, een oorlog tussen Rusland en een aantal West Europese landen, waaronder Engeland en Frankrijk.
Opvallend, want precies in datzelfde gebied, woedt nu opnieuw oorlog, dit keer tussen Rusland en de Oekraïne, gesteund door onder andere Engeland, Frankrijk en Nederland.
Er wordt dan in de Engelse kranten melding gemaakt van mensonterende toestanden onder de zieke en gewonde Britse soldaten en Florence Nightingale biedt dan als 34-jarige verpleegkundige haar diensten aan.
Ze vertrekt aan het hoofd van een groep verpleegsters naar het front.
Ze overtuigt later de regering ervan dat verreweg de meeste soldaten niet stierven als gevolg van oorlogshandelingen maar door het gebrek aan goede ziekenzorg
Omdat ze in de Krimoorlog vaak ’s nachts met een lantaarn de ronde deed langs haar patiënten, wordt ze bekend als De vrouw met de lamp (The lady with the lamp).
Ze heeft zelfs haar eigen gedenkdag gekregen in de Anglicaanse en de Lutherse Kerk. Er wordt dan een kerkelijke met een light ceremony gehouden. Denk er maar aan als we hier straks de kaarsen aansteken, aan the lady with the lamp.

Zoals God op ons mensen afkomt gehuld in een mantel van licht
zo mogen wij juist ook in deze tijd de boodschap van licht, liefde en verzoening brengen.
Dat is niet naïef, dat is niet wereldvreemd,
integendeel, het is het monster van de duisternis in de bek kijken en zeggen, maar je krijgt me niet te pakken
Als christenen volgen wij Jezus die Zichzelf het Licht van de wereld noemt.
Als christenen brengen wij…………. Licht in Duuster
We hebben allemaal wel zo’n tante Riek in onze omgeving, een bettien een apart’n
Begin daar maar en dan door naar iedereen die God in deze tijd op jouw levensweg plaatst
licht in duuster, in Jezus naam.

Amen